Solju on yhtye, jossa äiti Ulla Pirttijärvi ja tytär Hildá Länsman sekä luovat dialogia perinteisen ja modernin saamelaisen kulttuurin välille että nivovat yhteyksiä eurooppalaiseen kokeilevan popmusiikkiin.

Soljun musiikissa yhdistyvät saamen kieli ja joiku uusiin ja innovatiivisiin äänimaisemiin. Solju tuo ylpeänä esiin saamelaiset juurensa, pohjoisen kulttuurin ja joikumusiikin rikkaat sävyt ja maailmat. Eläväinen, maanläheinen, värikäs, omaperäinen mutta toisaalta myös eteerinen ja maalaileva ovat sanoja, joilla tekijät itse luonnehtivat musiikkiaan.

 

Laulut heijastelevat kaikuja pohjoisen Lapin traditionaalisesta elämäntavasta ja mytologiasta, ytimessään saamelainen identiteetti. Soljun musiikki luo kuvaelmia sekä suuresta äärettömyydestä rajattomilla erämailla että käsinkoskelteltavasta intiimiydestä laavujen nuotiotulien vangitsevassa piirissä. Kuulija temmataan matkalle Euroopan pohjoiseen ääreen.

 

Soljun debyyttialbumin Ođđa Áigodat tuottivat Samuli Laiho ja Teho Majamäki, miksaus Riku Mattilan. Levyllä vierailee myös Tšekin kansallinen sinfoniaorkesteri – jouset, Paavo Lötjönen – sello, Mikko Neuvonen – kurkkulaulu ja Janne Puurtinen – syntetisaattori. Pirttijärven ja Länsmanin säveltämistä ja sanoittamista lauluista koostuva levy julkaistiin 25.4.2018 Bafe’s Factory -levymerkillä. Digitaalinen EP – Ođđa Áigodat ja Heargevuoddji -kappaleet julkaistiin 6.2.2018 saamelaisten kansallispäivänä.

 

Helmikuussa 2019 Soljun debuuttialbumi valittiin ehdokkaaksi ’Best International Indigenous Release’ -sarjassa Kanadan Indigenous Music Awardsin toimesta.

Meta4 perustettiin vuonna 2001 ja se on yksi Suomen menestyneimpiä jousikvartetteja. Kvartetin kansainvälinen ura käynnistyi Moskovassa vuonna 2004 järjestetyn Dmitri Šostakovitš -kilpailun voitolla sekä erikoispalkinnolla kilpailun parhaasta Šostakovitš-tulkinnasta. Vuonna 2007 Meta4 voitti Wienissä Joseph Haydn -kilpailun ja sai myöhemmin samana vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriöltä Suomi-palkinnon tunnustuksena kansainvälisestä menestyksestään. Meta4 toimi myös BBC:n New Generation Artistina vuosina 2008–2010 ja vuonna 2013 se sai Jenny ja Antti Wihurin rahaston tunnustuspalkinnon. Kotimaassa kvartetti on toiminut Oulunsalo Soi - musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 2008–2011 ja vuodesta 2008 se on ollut Kuhmon Kamarimusiikki -festivaalin residenssikvartetti.

 

Meta4 konsertoi aktiivisesti eri puolilla maailmaa: Viime aikoina kvartetti on vieraillut muun muassa Wiener Konzerthausissa, Wigmore Hallissa ja King’s Placessa Lontoossa, Auditorio Nacionalissa Madridissa, Konzerthaus Berlinissä, Pariisissa Cité de la Musiquessa sekä Stockholms Konserthusissa. Kuluvalla kaudella kvartettia voi kuulla kotimaan lisäksi muun muassa laajamittaisella kiertueella Australiassa, sekä Hampurissa, Tukholmassa, Bonnissa, Pariisissa, Milanossa, Zürichissä ja Suomen Kansallisoopperassa.

 

Meta4 on opiskellut Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja sen merkittävimpiä opettajia ovat olleet Hatto Beyerle ja Johannes Meissl. Kvartetilta on ilmestynyt kolme albumia Hänssler Classicille: niistä ensimmäinen, vuonna 2009 julkaistu Haydnin Jousikvartetot op. 55, 1-3, palkittiin Echo Klassik -palkinnolla vuonna 2010 ja toinen, keväällä 2012 julkaistu Šostakovitšin Jousikvartetot 3, 4 ja 7 voitti YLE:n Vuoden levy 2012 -palkinnon sekä Vuoden klassinen Emma - palkinnon. Kvartetin uusin albumi, Bartókin Jousikvartetot 1 & 5 (Hänssler Classic), julkaistiin lokakuussa 2014. Lisäksi kvartetilta on ilmestynyt levyllinen Kaija Saariahon kamarimusiikkia (Ondine, 2013) sekä LP-levyllä Sibeliuksen jousikvartetto ‘Voces Intimae’ (Berliner Meister Schallplatten, 2013).

Emma Salokoski ja Ilmiliekki Quartet julkaisivat ensimmäisen yhteislevynsä ”Vi sålde våra hemman” vuonna 2009. Albumilla versioitiin enimmäkseen ruotsalaisia kansanlauluja pohjoismaisella jazz-otteella. Lämpimän vastaanoton saanut teos keräsi mm. Soundin arvostelusta täydet viisi tähteä. Nyt yhtyeen jäsenet ovat säveltäneet uutta musiikkia suomenruotsalaisiin ja ruotsalaisiin runoihin. Uusi albumi kantaa nimeä ”Ligger du fortfarande i sängen!”. Julkaisun myötä viisikkoa nähdään jälleen myös keikkalavoilla.

 

Emma-palkittu, erittäin monipuolinen tulkitsija Emma Salokoski on esiintynyt maamme eturivin muusikoiden kanssa niin sinfoniaorkesterin solistina kuin rock-festivaalien päälavoilla. Häneltä on ilmestynyt laskentatavasta riippuen tusinan verran levytyksiä niin soolona kuin eri kokoonpanojen jäsenenä. Teosto-palkittu Ilmiliekki Quartet on yhtyeen alkutaipaleelta lähtien nauttinut kansainvälistä arvostusta. Kokoonpanon muodostavat Tuomo Prättälä (piano), Verneri Pohjola (puhallinsoittimet), Olavi Louhivuori (rummut) sekä Antti Lötjönen (basso).

Viulunsoiton kulta-ajasta väitellyt musiikin tohtori Jaso Sasaki on paitsi tuon ajan soittotekniikan ja esityskäytäntöjen paras suomalainen asiantuntija, myös barokkimusiikista musikaaleihin taipuva viulutaiteilija, gramofonien, vanhojen autojen ja kilpapyörien entisöijä, ja keittiömestari sekä viiniasiantuntija. Sasakin ura käynnistyi vauhdikkaasti hänen voitettuaan Kuopion raittiusseuran musiikkikilpailun 1986, ja jo tuolloin hän osoitti monilahjakkuutensa saavuttamalla toisen sijan myös piirustuskilpailusta. Viime vuosina hän on edistänyt etenkin harvinaisemman suomalaisen viulumusiikin tunnettuutta, mistä on osoituksena muun muassa pianisti Marko Hilpon kanssa vuonna 2017 julkaistu Suomalaisen viulumusiikin klassikoita-levy.

Musiikkitoimittaja Kare Eskola on yksi radion tunnetuimmista musiikkijournalisteista Suomessa. Hänen viikoittainen ohjelmansa Välilevyjä on kuulunut YLE Radio 1:ssä vuodesta 2007 ja saanut Koura-rahaston Vuoden sivistysteko -palkinnon vuonna 2015.

 

Eskola on toiminut kriitikkona ja kirjoittanut musiikki- ja kulttuuriaiheista myös monissa muissa medioissa. Hiljattaisista projekteista mainittakoon Klassinen Suomi -televisiosarjan käsikirjoittaminen ja radioversiointi Yleisradiolle sekä kesän 2015 hiilidioksidipäästötön polkupyöräkiertue "Emilia Lajunen Bike Tour" tiedottajana, juontajana ja vähän muusikkonakin.

 

Musiikkialan monissa toimikunnissa ja palkintolautakunnissa on käytetty Eskolan näkemyksellistä asiantuntemusta, ja hän myös luennoi alastaan.

 

Eskola on opiskellut mm. musiikkitiedettä, kirjallisuutta ja viestintää.