top of page
Promo20182-1024x680.jpg

LA 13.11. KLO 18 SOININ YHTEISTALO

LE GRAND TANGO – MUSIIKKIA BANDONEONILLE JA JOUSILLE

Tässä konsertissa bandoneontaiteilija Henrik Sandås ja Soinillinen-jousikvartetti esittävät Astor Piazzollan sarjan "Sette Sequenze" bandoneonille ja jousikvartetille. Kyseessä on argentiinalaisen tango nuevon mestarin maailmankuululle yhdysvaltalaiselle Kronos-kvartetille aikanaan omistaman "5 Tango Sensations" -sarjan 7-osainen alkuperäisversio vuodelta 1983. Tunteikas teos maalaa tango nuevon sävelin öisten tunteiden maiseman aina pelosta, epätoivosta ja surusta intohimoiseen rakkauteen ja uneen. Soinissa teosta täydentää Tiuku Holman ja Laura Suonperän tanssi.

Seuraavana ohjelmassa on Piazzollan venäläiselle sellotaiteilija Mtislav Rostropovitšille säveltämä monumentaalinen "Le Grand Tango" vuodelta 1982. Tämä legendaarinen konserttitango kuullaan tässä konsertissa Sandåsin uunituoreena versiona sellolle, bandoneonille ja kontrabassolle. Solistina taituroi Juuli Holma.

Sielukkaan tango nuevo -konsertin kruunaa Astor Piazzollan rakastetuimpiin teoksiin kuuluva Adios Nonino (Jäähyväiset isälle). Piazzolla sävelsi teoksen hyvästelläkseen isäänsä, joka kuoli vuonna 1959 pyöräonnettomuudessa. Piazzolla oli kiertueella Keski -Amerikassa, kun hän kuuli uutisia isänsä kuolemasta. Tanssija Juan Carlos Copes, joka oli tuolloin Piazzollan kanssa kiertueella, kertoi, että tämä oli ainoa kerta, kun hän oli koskaan nähnyt säveltäjän itkevän. 

Piazzollan selvittyä isänsä kuoleman, kiertueen epäonnistumisen ja taloudellisten ongelmien aiheuttamasta masennuksesta, hän matkusti New Yorkiin, missä hän sävelsi tämän mestariteoksen. 

Hänen poikansa Daniel kertoo: ”Isä pyysi meitä jättämään hänet rauhaan muutamaksi tunniksi. Menimme keittiöön. Ensin oli täydellinen hiljaisuus. Hetken kuluttua kuulimme isän soittavan bandoneonia. Se oli hyvin melankolinen, hirvittävän surumielinen melodia. Siinä hetkessä hän sävelsi teoksen Adios Nonino.” 

Teos perustui aiempaan tangoon ”Nonino”, jonka Piazzolla sävelsi Pariisissa vuonna 1954. Hän säilytti rytmisen osan, mutta lisäsi pitkän, melodisen fragmentin koskettavilla sävelillä. Kaksikymmentä vuotta teoksen julkaisemisen jälkeen Piazzolla sanoi haastattelussa: ”Ehkä olin enkeleiden ympäröimä. Se on hienoin teos minkä olen säveltänyt. En tiedä pystynkö koskaan parempaan. Epäilen sitä vahvasti."

OHJELMA

Astor Piazzolla: Seitsemän sekvenssiä bandoneonille ja jousikvartetille (1983)

1. Unessa
2. Keskiyö
3. Suru
4. Pelko
5. Intohimo
6. Valveilla
7. Suru hälvenee

Astor Piazzolla / sov. Henrik Sandås:
Le Grand Tango (1982)

Astor Piazzolla / sov. Henrik Sandås:
Adios Nonino (1959)


Henrik Sandås, bandoneon

Harri Forstén ja Juhana Inkinen, viulu
Maria Mangeloja, alttoviulu
Juuli Holma, sello
Jani Koskela, kontrabasso

Tiuku Holma ja Laura Suonperä, tanssi

Liput ennakkoon: https://events.liveto.io/events/le-grand-tango ja ovelta tuntia ennen esitystä

25 / 20 € sisältää juoman

bottom of page