Hyvät Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillisen ystävät,
Tiedättehän sen tuolileikin, jossa musiikin soidessa kierretään rinkiin asetettuja tuoleja? Paikkoja on aina yksi vähemmän kuin osallistujia, ja musiikin seisahtuessa alkaa kilpajuoksu vapaista tuoleista. Yksi kerrallaan tuoleja vähennetään, ja lopulta voittajaksi selviää se, joka kaappaa itselleen viimeisen paikan. Jonkinlainen käänteinen tuolileikki on ollut käynnissä suomalaisissa konserttisaleissa viimeisen vuoden ajan. Kun musiikki taukoaa, osallistujille on tilaa, mutta sen soidessa käytössä olevia tuoleja on tuntunut olevan aina vain vähemmän ja vähemmän.
Tapahtuma-alalla työskentelee Suomessa noin 200 000 henkilöä. Vertailun vuoksi: esimerkiksi ravintola-ala työllistää 77 000 ja matkailuala reilut 140 000 henkeä. Kuuden tuhannen suomalaisen työnantaja Finnair on saanut valtiolta tukea yhteensä satojen miljoonien eurojen edestä, viimeksi maaliskuussa 2021. Samaan aikaan hallituksen esittämä koronatuki kulttuuri- ja tapahtuma-alalle oli 212,36 miljoonaa euroa, siis reilu tonni per työntekijä. Monet heistä ovat olleet vailla työtä nyt yli 14 kuukautta. Lisäksi henkihieverissä kituvalta kulttuurialalta leikataan ensi vuonna 17,5 ja sitä seuraavana vuonna 23 miljoonaa. Siinäpä mietittävää vaaliuurnille!
Hyvän ruoan ja juoman ystävinä iloitsemme ravintoloiden aukiolosta. Kun kotikaupunkimme ravintolat ja kahvilat olivat maaliskuussa muutaman viikon kiinni, tuimme paikallisia yrittäjiä hakemalla ruoat ja kahvileivät kotiin. Pääsiäissesonkiin ravitsemusliikkeet avattiin jälleen. Samaan aikaan, kun pienehkö paikallinen illallisravintola sai täyttää 75 % asiakaspaikoista eli 64 tuolia, 340-paikkaiseen konserttisaliin otettiin 20 elävän musiikin kuulijaa – hengityssuojaimet päällä. Myös koronarajoitusten purkaminen tuntuu noudattavan tuttua kaavaa: kulttuuritapahtumat ovat pahnan pohjimmaisina, kun Suomea aletaan avata. Muusikko Paula Vesalaa siteeraten ”sadat ihmiset saavat mennä Korkeasaareen katsomaan apinaa, mutta jos esiintyjä on muusikko, yleisö on rajattu kuuteen henkilöön.” Tapahtuma-alan sorto on ollut niin jatkuvaa, etteivät mitkään selittelyt haastavasta kokonaistilanteesta enää riitä.
Tästä piti tulla juttu Soinillisen 5-vuotisjuhlavuoden ohjelmasta. Ekana kiinni, vikana auki -politiikka on ajanut meidät tilanteeseen, jossa tapahtumia voi kyllä suunnitella, mutta niiden toteutumisesta ei ole mitään varmuutta. Suunnitelmia on, toivoa on, mutta konkretia tässä rajoittuu menneiden tapahtumien esittelyyn. On paitsi taloudellisesti kestämätöntä myös äärimmäisen turhauttavaa pistää taloa pystyyn, jos harjakorkeudessa seuraa purkutuomio. Toukokuun ensimmäisellä viikolla avasimme puolta vuosikymmentä juhlistavan konserttisarjan Soinissa kahdella pienellä konsertilla. On parempi rakentaa maja kerrallaan kuin jättää kartano puolitiehen… Elävästä esityksestä saivat nauttia niin Soinin Laulumaan päiväkotilaiset kuin 20 tämänkertaisessa tuolileikissä voittanutta kulttuurin ystävää. Esiintymässä olivat juuri klassisen musiikin Emmalla palkittu kitaristi Petri Kumela sekä näyttelijä Vesa Vierikko. Kiitos niin menneiden kuin toivottavasti tulevienkin juhlavuoden tapahtumien mahdollistamisesta kuuluu Soinin kunnalle, Musiikin edistämissäätiölle, Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahastolle sekä joukolle aktiiveja ja yleisöä. Ilman näitä tapahtumiemme järjestäminen ei olisi mahdollista. Pieni on kaunista myös kulttuuritapahtumissa, mutta ilman yleisön ja esiintyjien kohtaamista esittävä taide näivettyy kuplan sisäiseksi huuteluksi. Toivottavasti myös pahin kilpailu aivan liian harvojen vapaiden istumapaikkojen perässä saadaan pian päättymään.
Odotellessa pysykäähän kuulolla Soinillisen nettisivuilla, Facebookissa, Instassa sekä paikallismedioissa! Ehkä kesällä voimme nauttia elävästä musiikista ja gastronomiasta yhtä aikaa!
Juuli Holma ja Juhana Inkinen, Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillinen



