top of page

Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillinen 2022

 

Kevätsateen tuoksuiset terveiset Italiasta! Tulevan kesän Soinillisen voi sanoa syntyneen tällä kertaa pastan, vahvan kahvin ja hyvän, joskaan ei kovin halvan viinin voimalla. Ensimmäisen vuosipuolikkaan mittainen irtiottomme tuonee festivaalin musiikkiin ja gastronomiaan omat mausteensa, mutta ennen kaikkea vahvistaa ajatustamme eurooppalaisesta musiikista ja taiteesta jatkumona, jossa pieni festivaalimme Suomen Etelä-Pohjanmaalla on kaikkine komponentteineen yksi uusi lenkki. 

 

Pitkän rauhan jakson jälkeen meidän Euroopassamme soditaan jälleen. Ihmiset lähtevät kodeistaan vasten tahtoaan. Perheet hajoavat. Syntyy uusia lauluja, elokuvia ja kirjoja tuhosta, mutta myös surusta, kaipauksesta, rakkaudesta, toivottavasti myös toivosta. 17.–19.6.2022 järjestettävän festivaalimme ytimessä vaikuttaa ranskalaisen Olivier Messiaenin keskitysleirivankeudessa kirjoittama Aikojen lopun kvartetto. Juuri toivosta tuntuu olevan kysymys tässä Johanneksen ilmestyskirjaan pohjautuvassa teoksessa, jonka sävelkieli mustarastaineen ja satakielineen sekä äärettömyyteen kohoavine ylistyslauluosineen tuntuu pikemmin lohdulliselta kuin katastrofikuvia maalailevalta.

 

Messiaenin teoksen parina kylätalo Puuhissa kuullaan myös helmikuussa poisnukkuneen Jaakko Kuusiston teos Play. Teos on Kuhmon Kamarimusiikin tilaus vuodelta 1998 ja edustaa kaikkea, mitä pienen paikkakunnan festarihenkeen voi ajatella kuuluvan: kamarimusiikin kommunikatiivisuuden riemua, yhteisöllisyyttä, yötöntä yötä savusaunoineen ja uintiretkineen...  Eurooppalaisen taidemusiikin kaanoniin sekoittuu vaikutteita myös amerikkalaisesta musiikista. Konsertin pianistina muuten loistaa kuhmolainen Anna Kuvaja, viulussa ja sellossa allekirjoittaneet ja klarinetissa Pekka Niskanen. Jos tämän Aikojen loppuja -konsertin nimi onkin monimerkityksellinen, sitä on myös Kuusiston kappaleen otsikko. Meille se tuntuu sanovan: antakaa palaa – olosuhteista piittaamatta!

 

Soinillisen avajaiskonsertin tuotto ohjataan tänä vuonna UNICEFin kautta Ukrainan lapsille. Lapsed caick laolacatt! -konsertin ohjelmasta vastaavan Ensemble Gamut!´n vuonna 2020 julkaistu esikoislevy palkittiin sekä Vuoden vanhan musiikin teko -palkinnolla että valittiin vuoden parhaiden progelevyjen joukkoon, mikä puhuu omaa kieltään yhtyeen monipuolisuudesta. Soinissa kuullaan vielä julkaisemattoman levyn tuotantoa, joka käsittelee mm. kolonisaation teemaa. 

 

Meillä on suuri ilo saada festivaalimme kokiksi tänä vuonna koko kansan Maija Silvennoinen. Maita ja mantuja kiertänyt Maija palaa itse asiassa Soinissa lähelle juuriaan. Lähellä tuotettu ruoka, paras mahdollinen laatu sekä ruuan terveellisyys ja eettisyys yhdistävät ruokafilosofioitamme. Maijan ruuanlaitosta pääsemme nauttimaan kaikissa tapahtumissamme alkaen avajaiskonsertin jälkeisestä iltapalasta Pappilan pihalla. 

 

Olemme jälleen kerran ottaneet riskin suunnittelemalla yhden ohjelmakokonaisuuden taivasalle. Ehkä olemme vain unohtaneet Suomen kesän realiteetit, mutta Italiasta katsoen on vaikea vastustaa kiusausta viedä kiehtovaa musiikkia sinne kaikkein pyhimpään: keskelle metsää. Luonto luovuuden lähteenä ei liene vieras kenellekään meistä. Kaihiharjulla kuullaan eri vuosisadoilla, jopa -tuhansilla eläneiden naisten tekstejä luonnon elinvoimasta, rakkaudesta ja sen kaipuusta. Pohjoisen terveiset meille tuo tänä vuonna Lapin kamariorkesterin klarinettivelho Pekka Niskanen ja huikeaa kansainvälistä uraa tekevä Outi Tarkiainen sävellyksellään Sans Paroles. Tuhatvuotiset perinteet tuodaan tähän päivään myös lyhyen meditaatiohetken muodossa. Muusikko Aino Peltomaan lempeässä ohjauksessa pysähdytään oman äänen, tuulen ja linnunlaulun (toivottavasti ei hyttysten ininän) kuuntelemiseen. Meditaatio, iätön musiikki ja yhteinen lounas järven rannalla kietoutuvat yhteen kuin vastineeksi levottomalle maailmalle.

 

Mikä on ollut taiteen merkitys ihmiselle kautta aikojen? Mikä se on koronaepidemian keskellä? Mikä sodan keskellä? Mitä mahtoivat ajatella tuhannet sotavangit ja vartijat kuunnellessaan Stalag VIII-A -keskitysleirillä Olivier Messiaenin ja kollegoidensa esitystä?  ”Linnut ovat ajan vastakohta: niissä on kaipuumme valoon, tähtiin, sateenkaariin ja ylistyslauluihin”, kuvasi Messiaen Lintujen kuilu -osaa kvartetostaan. Voisiko sama päteä myös taiteeseen? Parhaimmillaan taide tosiaan tarjoaa mahdollisuuden liukua ajan ulottumattomiin. Se yhdistää niin sukupolvet kuin kansatkin nyt kuten aina ennenkin. Se peilaa kokemuksiamme ja tuntojamme, se lohduttaa. Tätä kaikkea toivomme festivaalimme teille tarjoavan.

 

Jonkinlaisena loppukevennyksenä muuten varsin syvälliseen festivaaliohjelmaamme halusimme toteuttaa pitkään suunnitelmissa olleen jazzbrunssin à la Soinillinen. Sisällöstä vastaavat mielestämme parhaat mahdolliset tekijät: saarijärveläisen maatalon esikoistyttären otteella kasvisruokaa kokkaava Maija Silvennoinen, paitsi loistava saksofonisti myös supliikki Jukka Perko, hämmästyttävä rumpali Teppo Mäkynen sekä nuoremman polven basistilupaus Eero Seppä. Maijan sanoin: hyvän ruuan ja viinin äärellä oleminen on sosiaalista elämää parhaimmillaan. Kun tähän vielä lisätään Early Birds -jazztrion kattaus vähemmän tunnettuja helmiä valtameren tuolta puolen, yleisön ei tarvitse muuta kuin ottaa mukava takanoja ja antaa hyvän mielen virrata. Olemme kaikki sen kahden koronavuoden jälkeen ansainneet!

 

Juuli Holma & Juhana Inkinen 

Soinin kunta.png
Taike logo.png
Mallaskoski.jpg
ep_vihrea_cmyk.jpg
kyro-distillery-pieni.png
S-market Soini.jpg
bottom of page